Hva behandler en naprapat?

Naprapati handler om å forebygge, utrede og behandle funksjonspåvirkninger og smertetilstander i bevegelse og støtteorganene. De vanligste diagnosene er lumbago, isjas, falsk isjas, hopperkne, løperkne, tennisalbue og leddproblemer. Naprapater behandler både akutte, subakutte og kroniske problemer. 

VANLIGE DIAGNOSER

Det er ikke alltid man kan sette en sikker diagnose før man begynner å behandle en pasient. I så fall jobber naprapaten ut i fra en preliminær diagnose (trolig diagnose). Ofte ligger det flere fysiologiske årsaker bak en pasients problem, og derfor vil pasientens diagnose sammenfattes av flere enkeltdiagnoser.

1) Lumbago
Lumbago kan forårsakes av diagnoser som triggerpunkter, låsninger, kort / spent muskulatur, skader og sykdommer. Lumbago betyr rett og slett "vondt i korsryggen", og er ikke en spesifikk tilstand.

2) Isjias
Isjias er en sykdomstilstand med smerte i korsryggen, hofteregionen og bena. Kan også gi sensibilitetsutfall og lammelser i tilsvarende områder. Årsaken er oftest en skiveprolaps som trykker på noen av nerverøttene til ischiasnerven. Ischiasnerven utgår fra nerverøtter nederst i korsryggen (L4 – S2) og passerer ut i benet på lårets bakside.

3) Falsk isjias
Falsk isjias har liknende symptomer som Isjias, men andre årsaker. Ved dette tilfellet er det muskulære spenninger i setesmuskulaturen som ligger bak.

4) Hopperkne / Jumper’s knee
Hopperkne kommer av en delvis bristning av ligamentum patellae, senen under kneskålen. Bristningen oppstår som oftest der senen er festet til kneskålen. Symptomene er smerte ved kneskålens nedre del, verk og stivhet. 

5) Løperkne / Runner’s knee. 
Løperkne er en smertetilstand som er lokalisert på utsiden av kneleddet, og rammer de som løper ofte og lenge. Ved bøying og strekking av kneleddet, glir den kraftige senen (tractus iliotibialis) over utsiden av lårbenet. Dette forårsaker en lokal betennelse.

6) Tennisalbue / Musarm / Lateral epicondalgi
Tennisalbue er en smertetilstand som er lokalisert til et lite område på albuens utside (Laterale epicondylen). Denne tilstanden er ofte forårsaket av ensidig overbelastning av de musklene som strekker fingrene og bøyer håndleddet opp.

7) Leddproblemer
Leddproblemer kan forekomme i både ryggraden og i ekstremitetsledd. Problemer kan komme av flere årsaker. Man kan dele inn problemene i hypermobilitet (overbevegelighet) og hypomobilitet (nedsatt bevegelighet). Årsaken til nedsatt bevegelighet i ryggraden er ofte såkalte låsninger.

Om pasientene: 
Naprapatene hos Tronsheimsnaprapatene behandler et bredt spekter av pasienter. Vi behandler eliteidrettsutøvere, yrkesaktive, uføre,  yngre som eldre pasienter. Naprapater behandler både akutte, subakutte og kroniske problemer. Ettersom pasientklientellet er så bredt stilles det store krav til naprapatens differensialdiagnostiske kunnskaper.